Hooghuys

Projectlocatie
Ekeren
Opdrachtgever
BRABO NV
Architect
BINST + ARCH. ASS. ANGST & D'HOORE

Het Hooghuys werd midden 19de eeuw opgetrokken in een kenmerkende historiserende bouwstijl. Door de jaren heen werden verbouwingen uitgevoerd die het oorspronkelijke karakter hebben aangetast, maar waarbij de buitenzijde echter relatief goed is bewaard gebleven. Na enkele eigendomswissels stond het domein de laatste jaren leeg, tot de opdrachtgever samen met Binst Architects het potentieel van de locatie inzag. Kasteel en Koetshuis worden volledig gerestaureerd met respect voor de oorspronkelijke architectuur. In het kasteel komen drie ruime appartementen, terwijl de half verzonken verdieping wordt omgevormd tot gemeenschappelijke wellness- en fitnessruimte met ook een kleine wijnkelder. Zowel aan de Kapelsesteenweg als aan de Prinshoeveweg worden vrijstaande nieuwbouwvolumes gerealiseerd die qua schaal en footprint aansluiten bij het Hooghuys. De parkinginrit vormt daarbij de scheiding tussen de cottagewoning en het volume aan de Kapelsesteenweg, terwijl de ondergrondse parking een verbinding vormt tussen Hooghuys en niewbouwvolume. De volumetrie van de nieuwbouw refereert naar de vormtaal van mansardedaken en sluit zo aan bij de context, zonder echter te vervallen in semi-historische architectuur. De eenvoudige materialisatie, waarbij de volumes in één doorlopend materiaal (witte baksteen) worden uitgewerkt met eenvoudige repetitieve raamopeningen, resulteert in een sculpturaal en duidelijk hedendaags geheel zonder echter de relatie met de historische context te verliezen.

Bron: www.binstarchitects.be/project/hooghuys

Aard
Appartementen
Voor dit project stond het Epacq team in voor:
Sector
04/26/2020 - 09:10